Bolívie - Peru, 2008

Plány před cestou

Na sklonku jara jsme hledali místo, kam by se stálo za to jet podívat. Chtěli jsme cestu podniknout koncem léta a tak se nám místa s příhodným počasím trochu zúžila. Nakonec jsme se shodli na kontinentu - Jižní Americe. V Argentině a Brazílii jsem už byl a tak jsme se porozhlédli po západní části. Těžko přehlédnout Peru a kdo by nechtěl na vlastní oči vidět Machu Picchu?

Po přečtení prvních cestopisů se zdálo, že s cestováním v těhle končinách není problém, i když nadšení právě z Machu Picchu nás krapet přešlo. Cesta na toto vyhlášené místo je bohužel hodně komerční. Velmi často jsme naráželi na komentáře o krásách sousední Bolívie. Většina cestovatelů ji dokonce hodnotila jako hezčí než Peru, ale ne vždy bylo jasné proč.

Zadání pro našeho "dodavatele" letenek (www.levne-letenky.cz) bylo jasné: let do Bolívie a zpět z Peru nebo naopak, můžeme být na cestě 25 dnů (17 dnů dovolené) někdy do poloviny září, abychom stihli ještě suché období. Místa na trase jsme si zhruba rozvrhli a zjistili, že pár hezkých míst musíme oželet.

Stálo to za to!

Prožili jsme 21 nabitých dní, cestováním od východu k západu. Často jsme vzpomínali na první dny Bolívii, které byly svou atmosférou tím nepříjemnějším z této dovolené. Bolívie je stále autentická, nepředvádí se před turisty a svým pomalým tempem si žije vlastním životem. Santa Cruz, kde naše cesta začala, bychom si asi sami nevybrali, ale jsme moc rádi, že jsme měli letenky právě tam. Peru myslím stačí vidět jednou, ale do Bolívie bych znovu jel hned!

Stručné shrnutí

Odjezd: 23.8. 2008
Příjezd: 16.9. 2008
Délka cesty: 25 dní celkem, 21 dní cestování
Trasa: Bolívie: Santa Cruz de la Sierra, Samaipata, Amboró, El Fuerte, La Paz, Tiahuanaco, Death road, Copacabana - Titicaca, Isla del Sol, Peru: Puno, Cuzco, Pisaq, Tambomachay, Pukapukara, Qenko, Saqsaywaman, Ollantaytambo, Machu Picchu, Arequipa, Colca Canyon, Pisco, Islas Ballestas, Paracas, Lima
Vynechat jsme museli salary jižně od Potosí a návštěvu pampy a džungle v okolí Rure.
Výška n. m.: 0 - 4700
Teplota: 0 - 28 °C
Náklady: cca 40.000,- / osobu