Čína 2009

Praktické informace

Bezpečnost

V tomto ohledu je Čína jednou z nejpříjemnějších zemí na cestování. Lidi jsou milí a přátelští. Podle mého je Čína bezpečnější než Čechy. Přesto je na místě zejména ve městech být na pozoru. Kapsáři a zlodějíčci se vyskytují v místech koncentrace více lidí. Mně se stalo, že jsem po dvou týdnech začal obezřetnost podceňovat. Vozil jsem teleobjektiv ve speciálním pouzdře připnutý z boku na batohu. Zpočátku jsem si v MHD dával batůžek před sebe, ale pak jsme si ho nechával na zádech. V Xianu jsem po jedné cestě autobusem našel pouzdro prázdné.

Hygiena a zdravotní rizika

Voda z kohoutku pitná není. Pili jsme jen balenou vodu a používali jsme ji i na mytí zubů. Ráďu tradičně postihly střevní potíže a Ercefuryl pomohl. Jinak žádné problémy.

Jeli jsme s očkováním proti Žloutence A, Tyfu a Žluté zimnici z minulých Cest (R měla z minula i žloutenku B a meningitidu). S očkováním Vám ale poradí doktoři. Podle našeho názoru stačí do Číny žloutenka a tyfus.

Naše cestovní lékárnička

Paralen 3x10 (obecně na teplotu a menší bolesti)
Immodium (na zastavení průjmu)
Černé uhlí (na zastavení průjmu, dezinfekci střev)
Guttalax (proti zácpě)
Ercefuryl 200mg cps. (proti cestovnímu průjmu) *
Sumamed 500mg (obecné antibiotikum) - jsou to jen 3 prášky!
Framykoin (lokální antibiotikum - mast)
Vincentka ve spreji (do nosu proti suchému vzduchu, používám i v letadle) *
Oftalmo septonex (dezinfekční kapky do očí)
Jodisol (lokální dezinfence)
Fenistil gel (na štípance a drobná poranění)
Zyrtec (v případě alergické reakce, třeba na štípnutí)
1/2 l slivovice 45% (prevence)
náplasti, elastické obinadlo
digi teploměr *
špunty do uší
balzám na rty (normální a s UV filtrem) *
* značí co jsme použili

Cestování busem a vlakem

Autobusy jezdí kamkoliv, často a spolehlivě. Na delších trasách přes den a všech nočních jezdí lehátkové autobusy, které nám moc pohodlné nepřišly. Nepříjemné je v nich hlavně kouření Číňanů.

Ve vlaku oblíbené "Hard sleepers" vůbec nejsou tvrdé :o) Jsou to tři lehátka nad sebou na každé straně kupé. My jsme si oblíbili prostřední, protože se nám nechtělo šplhat na horní a na dolních zase posedávájí spolucestující. A navíc je z nich vidět na rozdíl od těch horních z okna. Naproti v uličce je u každého kupé stoleček s dvěma sklápěcími sedačkami.

» vnitrostátní letenky
» vlakový řád

Ceny, smlouvání, peníze

Cenové relace jsou v Číně trochu níže než u nás. Sem tam Vám jako cizincům zvýší cenu i v krámku s potravinami, ale nedejte se. Pokud víte, kolik třeba velká láhev stojí, zkuste suverénně platit obvyklou cenu a ani se neptat. Nám to fungovalo. Na ulici je smlouvání nutností. Naše doporučení je, první návrh ceny dejte vždycky pod polovinu.

Čínština

Jazyk je v Číně to nejtěžší. Před cestou jsme si koupili brožurku Čínština cestovní konverzace z edice český cestovatel nakladatelství INFOA. Je to 30 malých stránek a CD načtené Číňanem za 350Kč. I tak je toho příliš moc. Já se za měsíc naučil asi padesát slov. Osvědčilo se nám přepisovat znaky z LP do sešitku dle toho, co jsme potřebovali nebo kudy a kam jsme se chtěli dostat. Pak jsme jen ukazovali a vše bylo jednoznačné.

» Čínština od BBC

V telefonu jsme měli Anglicko-čínskou konverzaci a slovník. To se celkem osvědčilo. Java aplikace je zdarma ke stažení na internetu.

Počasí

Na přelomu dubna a května bylo příjemně včetně teplých večerů. Ve vyšších oblastech a po ránu bylo samozřejmě chladněji kolem 10. Naopak po poledni bylo třeba na Tiger Leaping Gorge pořádné horko, které navíc sálalo i z okolních skal.

Doporučujeme

» www.levne-letenky.cz
» letenky-levne.sletenkou.cz
» Lonely Planet - lepší asi nenajdete, ale nás hodně zklamal

Naše inspirace aneb díky za Vaše cestopisy na webu

» Čína estránky
» Deník z Číny a Čína - zastavení
» Čína 2004
» journey.cz
» Čína 2004
» blog o Číně
» cestování Čína 2007
» cestopisy z Číny na asmat.cz
» www.loun.cz/cestovani/cina - 2007