Seychely 2022

Program dovolené

Chtěli jsme poznat co nejvíce zákoutí Seyšel, turistické atrakce a pláže se slunečníky nemusíme.

Měna SCR neboli Seyšelské rupie, dále jen R
Hvězdičky u pláží jsou naším hodnocením
*----   špatná, nestojí za návštěvu
***** krásná, doporučujeme navštívit

Odletěli jsme z Ruzyně v neděli 30.1. odpoledne, na přestup v Dubaji jsme měli 2 hodiny.

Po 31.1. Přílet, Anse a la Mouche *----

Přiletěli jsme před 7h místního času (u nás doma 4 ráno), unavení a nevyspalí z letadla. Zataženo, mírné přeháňky. Na letišti si každého fotí, jde se na imigrační budku s příjezdovým formulářem, který rozdávají v letadle, ověřit papíry, bydlení a pod. Po vyzvednutí kufru z pásu jsou tam dva východy .. nic k deklaraci nebo deklarace … prošli jsme bez kontroly, ale někomu skenují zavazadla na zakázané dovozy. Na letišti na nás čekal Michael s Renaultem Kangoo. Vyměnil jsem peníze u Unimony (kurz 15,6R za 1EUR), koupili místní sim na 30 dni bez dat 100R sim a 50R kredit na volání. (Doporučuju koupit i data) Pak jsme převzali auto. Bylo ojeté a poškrábané kolem dokola, ale hlavně mělo veliký kufr. Zavolali jsme do ubytování že jedeme. Zapnuli jsme ofline navigaci mapy.cz a po trochu divokém opouštění letiště (cesta není moc dobře značená) jsme "v protisměru" přejeli k domečku. Lahev českého rumu Republika domácím udělala radost. Odpoledne jsme jeli na nákup do GrandMartu a koupili ovoce u silnice. Večer jsme koukli na pláž Anse a la Mouche. Bagry připravují násep pro molo a voda byla kalná.

Út 1.2. Anse Royale (sever ****- jih **----), Victoria, STC, vyhlídka na La Misere

Po snídani jsme jeli na jižní část Anse Royale, voda smrděla a byla špinavá. Děti chvíli honili krabíky a pak jsme popojeli na sever pláže k výběžku a ostrůvku. Je tam parkoviště, voda čistá, parádní šnorchlování. Po koupání jsme jeli do Viktorie, zaparkovali u STC a šli pěšky k zátoce ke stánkům s občerstvením (90R 2x malá pizza, 75R smažená kuřecí palička s hranolky a dvojité hranolky). Po svačině jsme se vrátili do STC na nákup. Bohužel zavírají v 18h takže jsme na nákup neměli moc času. Domů jsme vybrali jinou cestu po silnici La Misere a zastavili se na vyhlídce na kopci (Mirante La Misere). Už se ale stmívalo.

St 2.2. Morne Blanc Trail, Port Glaud *****

Podle předpovědi je polojasno, spíše jasno .. takže azůro. Konečně! Po snídani balíme věci na výšlap Morne Blanc. Popojeli jsme na parkoviště u čajové továrny. Výšlap začíná asi po 200m nad parkovištěm. Cesta nahoru nám trvala asi 50min se zastávkami na focení, pití a pod. Na vyhlídce jsme vystřídali jinou rodinu a byli jsme tam sami. U auta jsme si dali svačinu a pak jeli dolu na pláž. Našli jsme vjezd k pláži jižně pod Port Glaud u výběžku, kam jezdí místní na piknik. V prohlubni jsme viděli velké ryby. Na pláži jsme byli do pozdního odpoledne. Cestou zpět jsme nakoupili vodu a ovoce.

Čt 3.2 vodopád (Sauzier waterfall), Baie Ternay ****-

Ráno jsme vyjeli ke kostelu v Port Glaud, zaparkovali u pláže a šli pěšky k vodopádu. Cestou nas doprovázel domorodec Joel a povídal co jak mají. Vodopád (100R 2x vstupenka pro dospělé, děti do 10ti zdarma, od 10 let platí 25R) je pěkný, pár místních mladíků se tam koupalo. Na osvěžení jsme si dali čerstvé kokosy od Joela (Je to kecal a podvodník, pokud si s ním cenu nedomluvíte předem). Cestou zpět jsme zjišťovali, jak se loďkou dostat na ostrov Ile Therese. Joel nás odchytil hned u auta a chtěl 1200R. Miki nabízel za 800R cestu tam a za domluvený čas zpět i s krátkým rybařením či krmením rybek. Dál jsme jeli k Pot Launay. Na parkovišti tam bylo spousta aut a tak jsme pokračovali až k Bale Ternay. Cesta tam byla úzká a hodně rozbitá. Poslední cca 1km se jde k pláži pěšky. Přišli jsme za odlivu a před námi bylo asi 300m mělčiny nad kotníky. Voda se postupně zvyšovala, pozorovali jsme u břehu ryby a rejnoky. (Baie Ternay je mořská rezervace, tj. zákaz rybolovu) Bohužel jsme si věci na šnorchlování nechali doma. Voda v mělké zátoce byla horká. Nikde jsme teplejší nezažili. Většinu času jsme tam byli sami.

Pá 4.2. Anse Soleil *****, šnorchlování

Jeli jsme na Anse Soleil. Poslední kus cesty byl úzkou cestou z velmi příkrého kopce. Parkoviště dole bylo zahrazené, zřejmě jen pro hosty restaurace, ale dalo se parkovat na straně cesty u plotu. Pláž je menší, pod palmami stín, vlny asi metrové což se dětem moc líbilo. Kousek od břehu jsou mrtvé zbytky korálů a na levé straně pláže u velkých kamenů jsme viděli spoustu ryb. Byli jsme tam od 10 asi do 4 a všichni jsme se připálili.

So 5.2. Anse Bazarca, Petit Police, Police Bay *****

Dopoledne odpočíváme, děti dělají školu. K obědu kupujeme kari v take away přes ulici. Pálí tak, že krom mě to nikdo nejí a tak vaříme rychlý oběd. Odpoledne jedeme na jih, podívat se na Anse Bazarca, Petit Police, Police Bay. Jsou to krásné pláže, ne moc vhodné na koupání kvůli vysokým vlnám. Na Police Bay ve stínu rozděláme deku. Koukáme na surfaře a místní rybáře. Odjíždíme až před setměním.

Ne 6.2. Copolia trail, Port Glaud

Okolo desáté jedeme na Copolia trail (200R 2x dospělí vstup na trail). Cesta džunglí vede strmě nahoru po schodech z kořenů stromů. Je to jen 1,4km, ale výstup trvá cca 45min. Na skalnatém vrcholu divoce rostou masožravky a výhled je překrásný. Chvíli jsme odpočívali, kochali se a svačili. Sestup celkem odsýpal. Přejeli jsme k oblíbené pláži u Port Glaud, kam chodí místní. Na pláži jsme byli do západu slunce.

Po 7.2. Ile Therese *****

Ráno jsem zajel na nákup do Chopshopu, podíval se naproti do ISTC a vedle na trh. Děti zatím dělaly školu. Po poledni jsme jeli ke kostelu v Port Glaud. Miki, se kterým jsme se domlouvali na odvozu na Ile Therese (želví ostrov) tam nebyl, ale měl tam syna. Ten chtěl nejprve 1000R, ale vzal nás za 800R, které jsem měl domluvené s jeho otcem. Na ostrově byli před námi 4 lidi, které po chvíli odvezla loď a byli jsme tam sami. Byl odliv a nad korály bylo málo vody, šnorchlovali jsme jen na pravé straně za reefem a bylo tam asi zatím nejvíc druhů ryb.

Út 8.2. Anse Marie-Louise ****-, Anse Capucins *****

Po snídani a přípravě svačiny na pláž jedeme na jiho východ ostrova. Poslední část cesty k začátku Anse Capucins trailu je opět jen pro otrlé řidiče. Cesta džunglí nám trvala přes hodinu, s malým blouděním když jsme chvíli šli podle žluté šipky. Po cestě provoněné skořicovými stromy jsme se dostali na pláž. Je krásná, většinu času jsme na ni byli sami.

St 9.2. Anse Royale, Police Bay

Dopoledne jsme jeli šnorchlovat na sever Anse Royale, okolo 13h jsme byli zpět na lehký oběd. Odpoledne jsem jel jen s dětma na Police Bay chytat ryby. Byli jsme tam do západu slunce.

Čt 10.2. Port Launay ****-, Anse des Anglais ***-- , Ros Lepa trail

Jeli jsme na Port Launay. Odtud pěšinou od pláže nejprve na Anse des Anglais a poté dál na Ros Lepa. Cesta byla opět po kamenech a kořenech, provoněná skořicí. Pláž Anse des Anglais nic extra, rostliny kousek od břehu. Ros Lepa je krásné místo, vyhlídka na kamenité pobřeží a ostrůvky. Cestou zpátky jsme od pláže vyšli po schodech nahoru a prošli Efelia resortem. Po procházce jsme si lehli na pláži Port Launay a odpočívali. Odpoledne jsme pak ještě přejeli na oblíbenou pláž u Port Glaud.

Pá 11.2. Victoria

Ráno jsme jeli na prohlídku čajové továrny. Paní v mini prodejně nám prodala vstupenky a ukázala nám, kde máme prohlídku začít. Dále jsme šli sami po šipkách. V sušičce byla citronová tráva a pak na konci tři paní obsluhovaly pytlikování čaje. Továrna vypadá jako muzeum. Z továrny jsme šli na vyhlídku nad čajovou plantáží. I zde rostly masožravky. Další zastávkou bylo centrum Victorie. Zaparkovali jsme zdarma u kruháku. Udělali jsme malý okruh po dvou kostelech, hindi templu, a trzích. Na Selwyn Clarke jsme nakoupili ovoce, suvenýry a koření na doma. Schovali jsme se tam při krátké přeháňce. Cestou jsme v masně objevili točenou zmrzlinu, první tady. Popojeli jsme ještě k STC na dokoupení potravin. Trochu nám vyhládlo a tak jsme přejeli ke stánkům u parku za STC. U silnice koupili velkou rybu, byla větší než jsme chtěli cca 6-8kg, ale za 200R .. Po příjezdu jsem ji vyfiletoval a bylo to asi na 6 večeří. Po ochutnání nedoporučuju, na pánev si raději kupte menší ryby.

So 12.2. Takamaka beach *****, Ros Sodyer / Rock pool

U pláže Takamaka jsou u parkoviště restaurace v malém výběhu źelvy. Hezké, ale litovali jsme je. Dále jsme se šli podívat na Rock pool. Opět pěkná cesta džunglí, na konci jsme trochu bloudili. Jakmile uvidíte přístřešek vlevo, cesta vede šikmo dolu vpravo a stáčí se zpět. Posledních pár metrů je nutné slést po skále, a pro děti to není. Po procházce jsme se koupali na Takamaka.

Ne 13.2. Anse Intendance *****

Dopoledne jsme s dětmi dělali věci do školy. Pak jsme jeli na Anse Interdance. Krásná pláž. Byly vlny do 1m metru a děti si v nich vyhrály. Okolo parkoviště a nad pláží je vidět stavba velikého resortu. Pozdě odpoledne náz z pláže vyhnal tropický slejvák.

Po 14.2. Botanická ve Victorii, Beau Vallon **---, sever Mahé, Anse Aux Courbes ***--

Ráno bylo po dešti příjemně. Jeli jsme do Viktorie do botanické zahrady (300R 2x dospělí). Parkoviště u ni je malé, ale místo jsme našli. U vystupu nám změřili teplotu. Hned za vchodem rostou palmy coco de mer. Zamířili jsme nejdříve k výběhu želv. Z chovatelů tam nikdo nebyl, ale vzadu byla hromada listí, na která želvy mlsně koukaly. Tak jsme si natrhali a želvy krmili. Následně jsme prošli zbytek zahrady. Můžeme potvrdit jiné recenze, že je tam plno komárů a moc dlouho jsme se tam nezdrželi. Další zastávkou byla asi nejznámější pláž Beau Vallon. Původně jsme tam ani nechtěli, ale když jsme byli celkem blízko, jeli jsme se tam podívat. Je tom jediná pláž, u které najdete stánky, prodejce výletů na lodi a pod. Ani jsme se tam nechtěli koupat. Objeli jsme celé severní pobřeží, kde nejsou pláže a sjeli dolů nad výběžek Pointe au sel/Fairyland. Pláž Anse Aux Courbes je mělká a klidná.

Út 15.2. Anse Intendance

Po snídani jsme opět jeli na Intendance. Při krátké přeháňce jsme postavili u balvanů přístřešek z palmových listů. Odpoledne se celkem rychle přihnal tropický liják a do auta jsme došli komplet promočení.

St 16.2. Anse Intendance, Grand Anse ***--

Dopolene jsme strávili na Intendance, odpoledne na Grand Anse. Na Grand Anse nás kousaly miniaturní mušky, kterých tam bylo hodně.

čt. 17.2. Anse Intendance

Dopoledne jsme strávili na Anse Intendance, odpoledne jsme si prošli okolí domečku, kde jsme bydleli, a balili kufry.

Pá 18.2. odlet

V 6 hodin ráno jsme před letištěm vrátili auto a v 8:30 odletěli. V Dubaji jsme měli 5 hodin na přestup. Došli jsme si na oběd a pak jsme museli popojet vlakem ke gejtu.